Pizzafyll;

Her må vi bli mer kreative, men siden Chorizo er favoritten og må bli med hver uke, så begrenser det seg litt…

Favoritten:

Tomatpizzasaus, Mozerella og cheddarost, Chorizo (tynn variant) og gjerne litt løk og tomat.

Spekeskinke

Samme som over bare Chorizo byttes ut med spekekinke

Veggis

Hvit pizza med cheddarost, sopp, paprika, rødløk, vårløk eller purre og gjerne mais. For litt mer smak, sprinkle over olivenolje med chili.

Gyros

En av favorittene til middag blant Kidså er gyroskjøtt stekt og så kokt med en fløtesaus. Middagsrester av dette smaker fortreffelig på en pizza, kun med ost og rester av gyros i fløtesaus.

Four Cheeses

Enten en bruker tomatsaus eller en hvit saus av Creme Fraîche så smaker det godt med en topping av cheddarost, mozzarella, blåmuggost og Parmesanost på toppen.

Potet med rosmarin

Creme Fraîche med tynne potetskiver. Bruk Mandolin eller som jeg ostehøvel. La dem ligge i vann og tørk dem så i ett kjøkkenhåndkle. Smør Creme Fraîche på bunnen, legg på potetskiver, strø på rosmarin og flaksalt.

Potet med flaksalt og olivenolje med chili

Smør Creme Fraîche på bunnen, legg på tynne potetskiver, sprinkle over chiliolje og strø på flaksalt.

Pære med Blåmuggost

Lager denne som hvit pizza med Creme Fraîche. Legger ett tynt lag med mozzarellaost, men tynne skiver av pære og skiver av blåmuggost.

«Gule Bomber»

Eller suksess kjeks, bakt disse noen ganger til jul, litt usikker på hvor jeg opprinnelig fant oppskriften.

Ingredienser:

25 stk doble kaker, kan lages mindre og kan lages større..


6 eggehviter- romtemperert
300 gr sukker
450 gr malte mandler


Fyll:
6 eggeplommer
2.5 dl fløte
150 gr sukker
3 ts maizena mel
2 -4 ts vanilje sukker / vanilje ekstrakt
200 gr smør
50 gr smeltet sjokolade til trekk

Fremgangsmåte

Jeg starter med å lage kremen, ettersom den skal kjøles helt ned før den fylles mellom to kaker.

Skill eggene, eggeplommene i en skål og eggehvitene i en annen skål.

Ha plommer, maizena mel, sukker, vanlijesukker og fløten i en kjele og sett den over middels varme.

Rør hele tiden så ikke det svir seg på bunnen.

La kremen få et oppkok og la det småkoke i 3 – 4 minutter til kremen slipper bunnen av kjelen.

Ta kjelen vekk fra platen og sil den over i en bolle. hell den i en ren kald bolle. Rør inn smøret til en jevn krem.

Sett dette kaldt mens kakene lages.

Kakebunnene:

Først skal eggehvittene piskes til hvitt skum, pisk så i sukker til marengs.

Hell i de malte mandlene og vend de inn. Det er ikke nødvendig å være veldig forsiktig, så rør godt sammen. Røren skal være stødig når den er ferdig blandet. For løs masse vil flyte ut under steking.

Legg røren over i en sprøytepose og sprøyt ut rundinger på ett bakeark.

Jeg bruker en stor rund tip, uten mønster med ca 1.5 cm åpning.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 10-12minutter.

Avkjøles.

Når kakene er avkjølt, sprinkle over med smeltet mørk sjokolade, la sjokoladen stivne før den gule kremen sprøytes på.

Legg halvparten av kakene med bunnen opp og sprøyt på kremen, samme tip som tidligere.

Legg en kake på toppen og trykk den forsiktig litt ned i kremen.

Kakene oppbevares i fryseren.

Julebrød

Ble bakedag på hytta i dag.

Pizzadeig, julebrød og «Gule bomber»

Litt usikker på hvilken julebrødoppskrift jeg brukte sist, så ble en fra «Trines Matblogg» idag.

Veldig fornøyd med resultatet, så greit å samle den her med, de andre oppskriftene jeg har tenkt å bruke igjen.

Oppskrift julebrød med rosiner

1000 g hvetemel
6 dl melk ((ca. 20 grader))
25 g gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g smør (, i terninger)
300 g rosiner, jeg brukte 250 g
1 egg (sammenvispet, til pensling)

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker. La dem ligge å trekke i minst 15 minutter, men gjerne lengre hvis du har tid til det.

Bland hvetemel, sukker, gjør, salt og lunken melk. Elt litt, bland i egget og la dette elte i 10 min.

Bland så i romtemperert smør og elt ytterligere 5 min.

Hell vannet av rosinene, tilsett dem i deigen og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt, men ikke så lenge at de blir most. La deigen heve i minst 1 time.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede, og form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett.

La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste/nest nederste rille ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, etter ca. 20 minutter. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene, eller du kan slå av overvarmen slik at brødene stekes ferdig med kun undervarme. Avkjøl julebrødene på rist.

Nytes med godt smør og julebrunost.

Legg gjerne julebrød som blir til overs i fryseren, slik at du kan servere ferske, nybakte julebrød til julens måltider. La brødet tine opp på kjøkkenbenken, og de smaker omtrent som nybakte selv etter en runde i fryseren.

Pizzadeig

Vi er veldig glad i hjemmelaget pizza.

Vi lager alle varianter, fra god gammeldags med tykk bynn, til litt mindre tykk bunn i stekeovn, men etter at vi fikk pizzaovn så har tynn porsjonspizza med sprø skorpe blitt favoritten.

Foreløpig har dette blitt oppskriften vi bruker:

Ingredienser
450 g mel
320 g lunket vann
2ts tørrgjær
½ ts salt
1 ss sukker
ca. 3 ss olivenolje

Bland alt det tørre og hell i vannet.

Elt deigen i noen minutter.

Hev til dobbel størrelse 1-2 timer eller lengre. Jeg lager deigen på morningen og lar den stå til ettermiddagen en gang.
Deler deigen i 4 og lar den heve på benken, er det lenge til de skal brukes settes de i kjølskapet og tas ut et par timer før bruk. Kan fint stå noen dager i kjøleskapet. Heveboksen er genial, da den passer så fint inn i kjøleskapet.
Ferdig hevet.
Tomat, sopp, paprika og rødløk i tillegg til Chorizo og parmaskinke er favoritten på pizza.

Scones med Cottage cheese.

Beste frokosten på hyttå. Nystekte scones.

Ingredienser

2 dl hvetemel

1 dl havregryn

1 dl sammalt hvete, grov

1 ss bakepulver

1 ts salt

2 dl lettmelk

250g cottage cheese

Framgangsmåte

Bland sammen det tørre.

Tillsett melk og cottage cheese, bland alt sammen.

Legg på stekeplate med skje.

Stekes på 250 grader i ca 14 min.

Nytes nystekte!

Horn

Bakverket som er favoritten i familien, enten til frokost, lunsj eller kvelds.

Som tilbehør til suppe eller fylte til matpakken. Grove eller fine, ingen begrensing.

Ingredienser:
500 g hvetemel
2 ss sukker
1 ts salt
1 pk tørrgjær
130 g smør
2 – 2,5 dl melk
2 egg

Fremgangsmåte;

Bland sammen det tørre,

(om en ønsker en grovere variant kan 1/3 til 1/2 av melet, byttes ut med sammalt hvete fin eller grov. Eller andre typer mel/havregryn.)

Smuldre melet inn i melet, gjerne med kjøkkenmaskin.

Lunk melken til og bland inn i deigen.

Pisk eggene lett sammen med en gaffel og elt inn i deigen.

La deigen heve til dobbel størrelse, minst en time, gjerne lengre.

Kan deigen lett på benken og del i to deler.

Kjevle hver del ut til rundinger sånn ca. Og del i åtte.

Trill hver del sammen fra den bredeste enden av trekanten og form til horn. Legg på brett og la det etterheve en halvtime, men gjerne en time.

 

Stekes på 220 grader i 10-15 min.  Kommer an stekeovnen

Kylling og Pasta

Høstfredagskveld på hyttå da måtte det bli noe varmt til kvelds.

Det ble en litt improvisert pastarett me kylling.

Ingredienser;

3 fedd hvitløk

1 løk

4 sjampinjong

15 cherry tomater

1 paprika

1 fløte

2 kyllingfileter

1 pk. Fersk pasta

Krydder

Fremgangsmåte

Surr hvitløk og løk i olje.

Tilsett tomat, sjampinjong og paprika. La alt surre i pannen, tilsett salt, pepper og paprikakrydder.

Rør inn en boks med fløte og la dette koke opp.

Gjør klar kyllingfileter med olje, salt, pepper og paprikakrydder.

Stek dem hele i pannen til de er gjennomstekte.

Skjær i skiver og tilsett i sausen.

La kyllingen trekke i sausen på svak varme mens pastaen koker.

Lapper

En av favorittene på hyttå, nystekte lapper utendørs.

Ingredienser
1 l kulturmelk
1 l hvetemel
3 dl sukker
4 egg
4 ts natron
Fremgangsmåte

Ta ca 1 dl med kulturmelk oppi en kopp, bland i natron og la dette stå til det begynner å boble/skumme.

Pisk sammen sukker og egg, og bland i vekselsvis hvetemel og kulturmelk, rør til en jevn røre.
Når natron/kulturmelkblandingen bobler bland dette inn i røren og la den svelle minst en halvtime,
før lappene stekes på takke eller i stekepanne.

Bobler

«Anytime is a glass of bubbles time»

Bobler i solnedgang

Julaften bobler

Nyttårsbobler

Hverdagsbobler

Sommerbobler

Cecilia Beretta, Prosecco

Vårbobler

Pizzaovn

Me er nok over gjennomsnittet glad i pizza, og pizzaovn har vært på ønskeliste svært lenge.

Egentlig en vedfyrt en, men plasseringen av denne har vi ikke klar ennå, så da ble det en gassfyrt Ooni Koda 12 i første omgang.

Flaks at vi hadde en bursdag, så vi trengte ingen unnskyldning for å kjøpe pizzaovn. Mannen ble veldig glad for «fellesgaven» på bursdagen sin 🥳

Oki, første forsøk ble litt godt stekt, men tredje forsøk ble helt perfekt 🙂