Julebrød

Ble bakedag på hytta i dag.

Pizzadeig, julebrød og «Gule bomber»

Litt usikker på hvilken julebrødoppskrift jeg brukte sist, så ble en fra «Trines Matblogg» idag.

Veldig fornøyd med resultatet, så greit å samle den her med, de andre oppskriftene jeg har tenkt å bruke igjen.

Oppskrift julebrød med rosiner

1000 g hvetemel
6 dl melk ((ca. 20 grader))
25 g gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g smør (, i terninger)
300 g rosiner, jeg brukte 250 g
1 egg (sammenvispet, til pensling)

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker. La dem ligge å trekke i minst 15 minutter, men gjerne lengre hvis du har tid til det.

Bland hvetemel, sukker, gjør, salt og lunken melk. Elt litt, bland i egget og la dette elte i 10 min.

Bland så i romtemperert smør og elt ytterligere 5 min.

Hell vannet av rosinene, tilsett dem i deigen og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt, men ikke så lenge at de blir most. La deigen heve i minst 1 time.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede, og form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett.

La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste/nest nederste rille ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, etter ca. 20 minutter. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene, eller du kan slå av overvarmen slik at brødene stekes ferdig med kun undervarme. Avkjøl julebrødene på rist.

Nytes med godt smør og julebrunost.

Legg gjerne julebrød som blir til overs i fryseren, slik at du kan servere ferske, nybakte julebrød til julens måltider. La brødet tine opp på kjøkkenbenken, og de smaker omtrent som nybakte selv etter en runde i fryseren.